In Nederland kennen we de harde wind en de stormen. Geloof het of niet, maar ik heb altijd tegenwind als ik op de fiets ergens heen trap. Maar wist je dat je van deze wind ook energie kunt maken? Dat heet windenergie. Maar wat is windenergie en hoe werkt het precies? Ik heb daar onderzoek naar gedaan, zodat we na het lezen van dit artikel allebei meer weten over windenergie.
Wat is windenergie?
Windenergie is een vorm van duurzame energie die wordt opgewekt door de kracht van de wind. Denk maar eens aan een harde storm. Wat een kracht heeft de wind! Om de wind om te zetten naar elektriciteit worden windturbines, ook wel windmolens genoemd, ingezet.
Hoe is windenergie bedacht?
Windturbines lijken nieuw. Dat zijn ze echter niet. Volgens Daan Couwenbergh verschenen de eerste windmolens rond duizend jaar voor Christus. Ook in het toenmalige Perzië, waar nu Iran en Afghanistan liggen, gebruikten mensen windmolens om water weg te pompen.
De eerste windmolen in Nederland stond in het jaar 1221 in het Zeeuws-Vlaamse dorpje Willemskerke. De windmolens in ons land en de buurlanden werden voornamelijk gebruikt voor het malen van graan. Honderden jaren later, in de 15e eeuw, werden windmolens in Nederland ingezet om water weg te pompen. Denk aan de polders die daardoor zijn ontstaan.
De eerste windturbine
De eerste windturbine werd in 1888 gebouwd door Charles F. Brush op basis van de eeuwenoude windmolens. Het waren echter de Denen die windturbines omarmden: in 1900 had het land honderden windturbines.
Is windenergie duurzaam?
Windenergie is duurzaam. Deze vorm van energie is namelijk gemaakt van een hernieuwbare bron: de wind. En wind is altijd beschikbaar en raakt nooit op. Bovendien komen er bij het opwekken van windenergie geen broeikasgassen of andere schadelijke stoffen vrij. Dit is beter voor het milieu, de mens en het dier.
Andere vormen van duurzame energie zijn:
Hoe wordt windenergie opgewekt?
Windenergie wordt opgewekt door de kinetische energie van de wind om te zetten in elektriciteit. Dit gebeurt via windturbines. Deze windturbines moeten op een geschikte locatie staan om zo voldoende wind op te kunnen vangen om elektriciteit op te wekken. Deze elektriciteit kan vervolgens worden gebruikt om huishoudens en industrie te voorzien van stroom.
Wat voor soort energie is windenergie?
Windenergie is kinetische energie. Kinetische energie is een nogal moeilijke term. Ik wist bijvoorbeeld ook niet wat het was. Daarom leg ik het graag aan je uit. Kinetische energie is de energie die een bewegend iets heeft door massa en snelheid. Makkelijker gezegd, lucht (massa) wordt verplaatst door de wind (snelheid).
Hoe werkt windenergie?
De werking van windenergie is niet ingewikkeld. Hiervoor moet je eerst weten waar een windturbine uit bestaat. Dit zijn grofweg 3 onderdelen, namelijk:
- de rotorbladen: dit zijn de 3 grote, witte wieken.
- een gondel: het rechthoekige stuk achter de wieken.
- de lange mast: de steel waarop de gondel en wieken rusten.
Alle 3 de onderdelen zorgen ervoor dat de turbine wind kan omzetten in elektriciteit. Hoe dat precies werkt, lees je hieronder.
- Wind: Als de wind waait, dan stroomt deze lucht langs de rotorbladen van een windturbine. Deze rotorbladen zijn niet recht, maar hebben een specifieke vorm. Dankzij deze vorm kunnen ze wind opvangen.
- Beweging: De rotorbladen komen in beweging. Deze beweging gaat naar de gondel. De tandwielkast in deze gondel zorgt ervoor dat de langzame beweging van de rotorbladen wordt omgezet in een snellere beweging.
- Generator: De generator gaat werken. Deze kun je vergelijken met de dynamo van een fiets. Deze generator zet de beweging om in elektriciteit.
- Netwerk: De geproduceerde elektriciteit wordt via kabels vervoerd naar het elektriciteitsnetwerk. Dit netwerk zorgt ervoor dat onder andere huizen en bedrijven worden voorzien van stroom.
Interessante feiten over windturbines
Als ik in de auto zit en een windturbine tegenkom, lijken ze van een afstand klein. Maar wist je dat deze apparaten eigenlijk gigantisch zijn? Ze zijn namelijk meer dan 200 meter hoog en hebben een diameter van 100 meter! Bovendien kan elke turbine maximaal 6,5 miljoen kWh aan stroom per jaar produceren. Hiermee kunnen we volgens Vandebron 2000 Nederlandse huishoudens van stroom voorzien. Ook is de gemiddelde levensduur van een windturbine indrukwekkend: 20 tot 25 jaar. En daarna? Dan kunnen de onderdelen gewoon gerecycled worden.
Windenergie: voordelen
Windenergie biedt ons verschillende voordelen. Welke dat zijn, lees je hieronder.
- Duurzaam: Windenergie is erg duurzaam in tegenstelling tot energie die wordt opgewekt met fossiele brandstoffen als steenkool.
- Geen CO2: Tijdens het gebruik van windturbines komt er geen CO2 vrij. Dit zorgt voor een schoner milieu.
- Hernieuwbaar: Windenergie raakt nooit op. We kunnen dus altijd en vrijwel overal gebruikmaken van de kracht van wind.
Windenergie: nadelen
Aan windenergie kleven echter ook nadelen. Ik heb ze hieronder voor je neergezet.
- Uiterlijk: Windturbines kunnen zorgen voor visuele vervuiling in het landschap. Je kijkt dus naar grote, witte molens.
- Negatief natuureffect: Windturbines kunnen het leefgebied en trekroutes verstoren. Vogels of vleermuizen botsen bijvoorbeeld tegen de rotorbladen aan. Windparken op zee kunnen een negatieve invloed hebben op vissen, bodemdieren en zoogdieren die in het water leven.
- Afhankelijk van de wind: Windturbines werken alleen als de wind waait, minimaal windkracht 2. Bij windkracht 10 wordt de turbine daarentegen om veiligheidsredenen uitgeschakeld.
- CO2-uitstoot: Bij het maken, onderhouden en afbreken van turbines komt alsnog CO2 vrij. Volgens Milieu Centraal is dit echter binnen 3 tot 6 maanden terugverdiend.
- Duur: Windenergie is duurder dan energie uit fossiele brandstoffen.
Gelukkig zijn er strenge afspraken gemaakt om de impact op de natuur te verkleinen. Zo moeten er bijvoorbeeld bij windparken op het land natuurlijke oevers en bermen worden aangelegd. En bij windparken op zee moet er minder geluidshinder zijn voor de dieren die daar leven.
Windenergie in Nederland
Milieu Centraal geeft aan dat windenergie zorgt voor de meeste groene stroom in Nederland. Iets minder dan de helft van onze stroomopwekking is afkomstig van de wind. Sterker nog, deze energievorm speelt een grote rol om duurzamer energie op te wekken. Daarom plaatsen we windturbines op land en op zee. Vooral in Flevoland, Groningen, Noord-Holland en Friesland staan veel windturbines. Dit komt doordat deze provincies aan zee liggen en dus veel wind vangen.
Windenergie kopen, waar kan dat?
Windenergie kopen kan. Hiervoor kun je kijken naar energieleveranciers die stroom opwekken via windturbines. Hoeveel dit is, verschilt echter per leverancier. Een alternatief hiervoor is door een ‘stukje windturbine’ te kopen door deel te nemen aan een coöperatie. De Consumentenbond geeft aan dat de turbine hiervoor wel bij je in de buurt moet staan en dat je vaak klant moet zijn bij een bepaalde energieleverancier. Het is dus verstandig om vooraf onderzoek te doen. Op Energie Samen vind je zulke coöperaties.
Zelf windenergie opwekken thuis, kan dat?
Geloof het of niet, maar je kunt een windmolen thuis plaatsen. Niet zo’n groot geval dat je in het landschap ziet, maar een kleinere versie. De vraag is echter of windenergie opwekken thuis wel rendabel is. Dit komt voornamelijk doordat een kleine windmolen niet 200 meter hoog is, maximaal de hoogte van je dak. Bovendien is er vaak bebouwing in de omgeving van een woning te vinden, waardoor wind wordt tegengehouden en niet bij de windturbine terechtkomt. Ook moet je rekening houden met het geluid van een turbine. Dit kan overlast veroorzaken. Kortom, thuis windenergie als particulier opwekken, is momenteel niet de moeite waard. Je kunt beter zonnepanelen aanschaffen.
‘Wat is windenergie’ in een notendop
Gefeliciteerd, jij weet nu veel over wat windenergie is! Windenergie is een vorm van duurzame energie die wordt opgewekt door de kracht van de wind te gebruiken. Windturbines zetten wind om in elektriciteit, dat duurzaam is en geen CO2-uitstoot. Hoewel er een aantal nadelen zijn van windenergie, is het in Nederland een belangrijke bron om stroom op te wekken. Je kunt dan ook windenergie kopen via energieleveranciers of door deel te nemen aan coöperaties. Thuis windenergie opwekken is namelijk niet rendabel momenteel.
Heb je vragen of tips over windenergie? Deel je reactie in de comments!
Veelgestelde vragen over windenergie
Je komt aan windenergie door stroom af te nemen bij een energieleverancier die investeert in windenergie. Daarnaast is het mogelijk om je aan te melden voor een coöperatie in de buurt waarbij je een ‘stukje windturbine’ koopt. Je kunt ook een miniatuur windmolen in je tuin plaatsen, maar door de lage hoogte en bebouwing in de omgeving is dit niet rendabel.
Het grootste nadeel aan windenergie is dat er wind moet waaien om stroom op te wekken. Is er geen wind? Dan kunnen de rotorbladen van de machine niet draaien en is er geen stroom. Hetzelfde geldt ook voor als het te hard waait. Om veiligheidsredenen worden windturbines stilgezet bij windkracht 10. Maar ook de impact op de leefomgeving van dieren, is een groot nadeel van windenergie.
Tip: Lees de veelgestelde vragen voor meer antwoorden.
Geef een reactie