Mango is een van mijn favoriete fruitsoorten. De smaak doet me direct denken aan een tropisch oord. Hoewel het heerlijke vruchtvlees al fantastisch is, geldt dat ook voor de pit. Ja, dat harde ding dat je weggooit na het opensnijden van de mango. Ik hoor je nu al zeggen, wat is er dan zo fantastisch aan? Nou, je kunt er namelijk met de juiste zorg een superleuke mangoplant uit kweken. In dit artikel ga ik je vertellen via welke kweekwijze ik succesvol een mango heb gekweekt en hoe jij dat ook kunt doen.
Kan mango in Nederland groeien?
Een mango kan in Nederland groeien. Maar let op, alleen in een kas of binnenshuis. Een mangoplant is namelijk niet winterhard en gaat dood als de temperaturen onder de 5℃ komen. De ideale en constante temperatuur voor een mangoplant ligt tussen de 26 en 38°C, wat in Nederland niet vaak voorkomt.
Bovendien kan ik uit eigen ervaring zeggen dat de plant ook binnenshuis niet de makkelijkste is. Een omgeving met te veel vocht, kou en weinig zonlicht overleeft de plant ook niet. De bladeren worden bruin, vallen van de steel af en de steel wordt rimpelig.
Wanneer kun je het best een mangoplant kweken?
De beste tijd om een mango te kweken is in de lente of zomer. Dit is namelijk de groeiperiode van planten. De dagen zijn langer en zonniger, wat ideaal is voor het ontkiemen en groeien van de mangopit. Bovendien groeien planten sneller wanneer ze kunnen profiteren van natuurlijke warmte en licht.
Buiten het groeiseizoen gaan planten als het ware in een winterslaap en is de kans op succesvol ontkiemen erg klein. Daarom raad ik het ook af om tijdens deze periode te kweken.
Een mango kweken in 3 stappen: zo doe je dat
Ben je enthousiast geworden en wil je een mango kweken? Leuk! Het kost je slechts drie eenvoudige stappen om de mangopit te laten ontpoppen tot een plantje. En wat tijd en geduld natuurlijk, want een mango groeit langzaam. Laten we beginnen!
Stap 1: Een mangovrucht kopen en schoonmaken
Het allereerste wat je moet doen, is natuurlijk een mango kopen. Ga het liefst voor een biologische, onbespoten mango. Deze kun je bij een natuurwinkel kopen.
Wat heb je nodig?
- rijpe, biologische mango
- schilmesje
- schoteltje
- keukenpapiertje
Wat ga je doen?
- Verwijder met een schilmesje de schil en het vruchtvlees van de mango. Gebruik water en een mesje om de schil van de pit grondig schoon te maken. Je herkent de schil aan de lange haartjes.
- Laat de schil van de pit één dag drogen op een schoteltje met een stuk keukenpapier. Dit maakt het makkelijker om de pit open te maken. De pit zit namelijk in de schil.
Stap 2: Een mangopit laten ontkiemen
De eerste, makkelijkste stap is gelukt. Nu is het tijd om de mangopit te laten ontkiemen. Bij mij duurde het zo’n twee maanden, afhankelijk van de pit en de omstandigheden. Het kan dus zijn dat het bij jou langer of korter duurt. Ik heb ervoor gekozen om de mangopit in water te laten ontkiemen, maar je kunt het ook in vochtig keukenpapier doen.
Wat heb je nodig?
- smeermes (dus geen scherp mes)
- smalle, glazen pot
- 4 tandenstokers
- water
Wat ga je doen?
- Zoek aan de zijkant van de mangoschil een opening en zet het smeermes erin.
- Gebruik het mes als een hefboom en breek de schil open. Gebruik geen scherp mes, want je kunt jezelf of de mangopit beschadigen. (Op eigen risico.)
- Gooi de schil weg. Nu heb je een pit in de vorm van een cashewnoot (mango is familie van de cashew).
- Steek vier tandenstokers verticaal in de mangopit. Het grote onderlijf moet onder.
- Plaats de mangopit op de smalle, glazen pot.
- Vul de pot met water, net onder de tandenstokers.
- Zet het glas op een warme plek waar veel zon komt..
Hoe verzorgen?
Plaats het glas om een warme plek met veel zonlicht, zoals in de vensterbank. Ververs het water wekelijks om de vorming van groene algen te voorkomen en dat de pit niet zonder water komt te zitten. Zorg er ook voor dat de tandenstokers het water niet raken, zodat het hout niet gaat rotten.
Stap 3: De mangopit verpotten
Na een aantal weken zie je dat de mangopit openscheurt. Vervolgens verschijnen er een of meerdere witte stelen. Dit zijn de wortels. Na verloop van tijd, afhankelijk van de pit en de omstandigheden, scheurt de pit ook aan de bovenkant open en verschijnt de hoofdstengel. Wanneer de wortel een lengte van tussen de vijf en tien centimeter is, is het tijd om de pit te verplaatsen naar aarde.
Wat heb je nodig?
- mangopit
- kleine kweekpot met drainagegaten (6 cm)
- tuinschepje of lepel
- (turfvrije) potgrond
- water
Wat ga je doen?
- Verwijder de tandenstokers uit de mangopit.
- Vul de kweekpot voor de helft met potgrond.
- Zet de mangopit voorzichtig op de aarde met de wortel naar beneden. Houd de pit vast.
- Vul de rest van de pot aan met potgrond. De mangosteel steekt boven de aarde uit.
- Druk de aarde zachtjes aan, maar niet compact. Houd de grond luchtig, zodat er zuurstof bij kan.
- Geef de pit bij de eerste waterbeurt extra water.
Hoe verzorgen?
Zet de pot op een warme, lichte plek zonder direct zonlicht. Houd de aarde licht vochtig, maar niet doorweekt. Overbewatering kan wortelrot veroorzaken.
Mangoplant aftercare: de beste verzorgingtips
Het laatste wat je nog te doen staat, is je mangoplant de juiste verzorging te geven. Hieronder heb ik een aantal handige tips voor je, zodat jouw plant een blij ei blijft.
- Licht: Zorg ervoor dat de plant veel licht krijgt. Vermijd echter direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen.
- Water: Geef water eens per week water als de aarde droog aanvoelt. Steek hiervoor een vinger in de aarde om te controleren of de plant water nodig heeft. Houd de aarde licht vochtig, maar niet nat. Anders ontstaat er wortelrot.
- Snoeien: Wanneer de plant groter wordt, kun je de takken snoeien om een mooie vorm te behouden. Ik raad aan om dit de eerste periode nog niet te doen, zodat de plant goed kan groeien.
- Winterbescherming: Zet de plant in de winter op een warme plek, weg van de tocht. Een temperatuur boven de 15°C is noodzakelijk, anders gaat de mangoplant het niet overleven.
- Voeding: De eerste zes weken heeft de mangoplant geen voeding nodig, omdat dit in de potgrond zit (check hiervoor de verpakking om er zeker van te zijn). Tijdens de groeiperiode, van april tot oktober, geef je organische plantenvoeding.
Ga vandaag nog een mango kweken
Zelf een mango kweken is niet alleen leuk, je voegt ook een tropische vibe toe aan je huis. Met wat geduld kun je een mangopit omtoveren tot een prachtige mangoplant. Met de drie stappen uit dit artikel gaat het je sowieso lukken. En mocht je vragen hebben, schroom dan niet om ze te stellen!
Veelgestelde vragen over een mangoboom kweken
Maak de mangopit schoon door de schil en restjes vruchtvlees te verwijderen. Laat de schil van de pit een dag drogen en open voorzichtig de harde buitenkant. Plaats de pit met vier tandenstokers op een glas water, waarbij het onderste deel net in het water zit. Zet het glas op een warme, zonnige plek en ververs het water wekelijks. Na enkele weken ontstaan wortels en is de pit klaar om te planten.
Om zelf een mango te kweken, begin je met een schone mangopit. Laat deze ontkiemen in water op een warme plek. Zodra wortels verschijnen, plant je de pit in een pot met potgrond. Zet de pot op een lichte, warme plek en geef regelmatig water zonder dat de aarde te nat is. Met wat geduld groeit de pit uit tot een prachtige mangoplant.
Geef een reactie