Met zijn pannenkoek-vormige bladeren verovert de pannenkoekplant (pilea peperomioides) de huiskamers van Nederland. Ik heb ‘m zelf ook en zag tot mijn verbazing een aantal kleine plantjes uit de aarde steken. En die ‘baby’s’ wilde ik stekken om zo nieuwe planten te kweken. Heb jij ook kleine pannenkoekplantjes gespot en wil je ze zelf stekken? Dan ben je aan het juiste adres. Ik leg in dit artikel namelijk stap voor stap uit hoe je een pannenkoekplant kunt stekken in aarde of in water. Het is een van de makkelijkste planten om te stekken.
Wanneer een pannenkoekplant stekken?
Voordat je aan de slag gaat, vraag jij je misschien af wanneer je een pannenkoekplant moet stekken. Ik raad aan om in de warmere maanden te stekken, in de lente of zomer. Tijdens deze maanden is er meer warmte en zonlicht, waardoor je stekjes sneller wortels krijgen en dus sterker zijn.
Er is ook een andere factor die bepaalt wanneer je moet stekken: het aantal kleine plantjes. Hoe meer kleine plantjes, hoe meer energie de ‘hoofdplant’ moet verdelen. En dat kan ervoor zorgen dat deze plant minder goed blijft groeien. Wil je een gezonde plant behouden? Stek dan de kleine pannenkoekplantjes.
Hoe stek je een pannenkoekenplant?
Je kunt op 2 manieren een pannenkoekenplant stekken: in water of in aarde. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar water, omdat je dan eenvoudig het groeiproces van de stekjes kunt bijhouden. Zie je dat de wortels lang genoeg zijn? Dan kun je de plant later in aarde steken. Hieronder heb ik beide manieren voor je uitgewerkt, zodat je zelf kunt kiezen.

1. Een pannenkoekplant stekken in water
Wat heb je nodig?
- nagelschaar of schilmes
- klein glas of kleine pot zonder gat
- 1 satéprikker, doormidden
- water
Wat ga je doen?
- Haal voorzichtig de aarde weg waar het stekje zich bevindt. Als het goed is, zie of voel je een stengel.
- Snijd met een nagelschaar of schilmes voorzichtig het stekje af.
- Vul het glas of de pot met water tot net iets onder de rand.
- Zet de helften van de satéprikker op het glas.
- Laat het stekje op de satéprikker rusten en zorg ervoor dat de stengel in het water steekt.
- Herhaal de bovenstaande stappen als je meer stekjes hebt.
Hoe verzorgen?
Ververs eens per week het water om groene aanslag en wortelrot te voorkomen. Zijn de wortels ongeveer 5 cm lang? Dan kun je het pannenkoekplant-stekje verpotten in aarde.

2. Een pannenkoekplant stekken in aarde
Wat heb je nodig?
- nagelschaar of schilmes
- kleine kweekpot (6 cm)
- zaai- en stekgrond
- water
Wat ga je doen?
- Haal voorzichtig de aarde weg waar het stekje zich bevindt. Als het goed is, zie of voel je een stengel.
- Vul de kweekpot tot driekwart met zaai- en stekgrond.
- Plaats het stekje op de aarde en vul de pot verder met zaai- en stekgrond.
- Geef het stekje de eerste keer ruim water.
- Herhaal de bovenstaande stappen als je meer stekjes hebt. Geef elk stekje een eigen kweekpot.
Hoe verzorgen?
Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar niet zeiknat. Plaats de pannenkoekenplant-stekjes op een lichte plek met indirect zonlicht, niet in de volle zon.
Tip: Heb je plastic bakjes over, bijvoorbeeld van champignons of tomaten? Gooi ze dan niet weg, maar gebruik de bakjes om planten in te kweken.
Stek vandaag nog jouw pannenkoekplant
Ik hoop dat je nu vol vertrouwen aan de slag kunt gaan met het stekken van je pannenkoekplant. Zoals ik heb uitgelegd, kun je kiezen tussen stekken in water of in aarde. Het is aan jou welke manier je wilt gebruiken, maar beide zijn erg eenvoudig. Ik wens je veel succes! Mocht je nog vragen hebben, schroom niet om ze hieronder te stellen.
Tip: Heb je een graslelie? Ik heb ook een handig artikel waarmee je een graslelie kunt stekken of een tradescantia nanouk kunt vermeerderen.
Veelgestelde vragen over pannenkoekplant stekken
Om een stekje van een pannenkoekenplant te maken, knip je een stekje dicht bij de hoofdplant af. Plaats het stekje vervolgens in een glas of pot met water, of in een kweekpot met zaai- en stekgrond. Zorg voor voldoende licht en water. Binnen een paar weken zal het stekje beginnen te groeien.
Je pannenkoekenplant krijgt geen stekjes door te weinig licht, water of voedingsstoffen. Zorg dat de plant op een lichte plek staat, geef regelmatig water (maar niet te veel), en voeg af en toe plantenvoeding toe (alleen tussen april en oktober). Geduld is ook belangrijk. Sommige planten hebben gewoon meer tijd nodig om stekjes te produceren.
Geef een reactie