Welke planten kun je makkelijk stekken? [11 soorten]

welke planten makkelijk stekken

Het stekken van kamerplanten is een makkelijke manier om je groene collectie uit te breiden. Zo heb ik tientallen glazen potten in huis staan met diverse stekjes. (Ik weet het, ik ben aangestoken met het stekvirus.) Stekken is niet alleen leuk, het is een duurzame manier om meer groen in huis te halen. Bovendien hoef je vaak geen geld uit te geven. Alleen een plant en een glazen (pindakaas)pot is in de meeste gevallen genoeg. Wil jij weten welke planten je makkelijk kunt stekken? In dit artikel deel ik er elf met je.

Wanneer is het stekken van planten het juiste moment?

Voordat je aan de slag gaat met stekken, is het belangrijk om te weten wanneer het juiste stekmoment is. In principe kun je het hele jaar door stekken. Toch raad ik je aan om in de lente of zomer aan de slag te gaan. Tijdens beide seizoenen zitten planten in hun groeifase, wat betekent dat je stekjes eenvoudiger wortels aanmaken. Hoe sterker je stekje is, hoe eenvoudiger het ontpopt tot een grote, vitale plant.

Hoe kun je planten stekken?

Er bestaan drie manieren waarop je planten kunt stekken: in water, stekgrond of mos. Ik heb alle drie de methoden geprobeerd en water blijft mijn favoriet. Waarom? Omdat ik hiermee het meest succes heb. Bovendien kun je eenvoudig de wortelgroei bijhouden, zodat je precies weet wanneer de wortels lang genoeg zijn om de stek te verpotten naar aarde. Uiteraard ben je vrij in je keuze om alle methodes te proberen.

11 planten die eenvoudig te stekken zijn

Door de jaren heen heb ik geleerd dat niet alle kamerplanten eenvoudig te stekken zijn. De paradijsvogelplant moet je bijvoorbeeld splitsen door de kluit in tweeën te delen. Gelukkig zijn er tal van andere planten die je makkelijk kunt stekken. In dit deel van het artikel deel ik elf planten met jou die perfect zijn voor beginners. Laten we beginnen met de eerste plant: de tradescantia.

1. Tradescantia

De tradescantia, ook wel vaderplant genoemd, is naar mijn mening de makkelijkste plant om te stekken. Waarom? Omdat de plant razendsnel groeit en je snel resultaat ziet. En daarvoor hoef je alleen een stukje van de moederplant af te snijden (met een schoon mes).

Ik heb twee handleidingen geschreven over hoe je stap voor stap twee soorten tradescantia’s kunt stekken:

  1. tradescantia nanouk stekken
  2. tradescantia zebrina stekken

2. Graslelie

Een andere topper is de graslelie (chlorophytum comosum). Deze plant krijgt na verloop van tijd een stengel met kleine, witte bloemetjes waar baby’s (uitlopers) aan groeien. Deze uitlopers haal je eenvoudig los van de moederplant en je plaatst ze vervolgens in water of aarde. Kies je voor de laatste methode? Zorg ervoor dat de aarde licht vochtig blijft, zodat de uitloper wortels kan ontwikkelen. Volg de stappen in mijn artikel over een graslelie stekken voor een succesvol project.

3. Pannenkoekenplant

Heb jij een pannenkoekplant (pilea peperomoides) in huis staan en rondom de plant mini-pannenkoekjes? Dit zijn de ‘pups’ die je makkelijk kunt stekken. De pups zitten onder de grond met een stengel vast aan de moederplant. Deze stengel kun je met een schoon mes voorzichtig afsnijden om de kleine plantjes vervolgens in water of aarde te plaatsen. Zet ze op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Check het stappenplan in mijn artikel over een pannenkoekplant stekken hoe je te werk moet gaan.

4. Scindapsus

De scindapsus is een hangende of klimmende kamerplant die ook makkelijk te stekken is. Hiervoor knip je simpelweg een stukje van de stengel af met minstens één knoop, een hard uitstekend stukje op de stengel. Vervolgens plaats je de stengel in een glazen pot met water waarbij een of meerdere knopen in het water zitten. Het enige wat je verder hoeft te doen, is het water regelmatig te verversen om groene algen te voorkomen.

5. Epipremnum

Epipremnum, niet te verwarren met scindapsus, is net zo makkelijk te stekken. De stappen zijn exact hetzelfde als bij de scindapsus. Je knipt een stengel af met minstens één knoop en zet het stekje vervolgens in een glas met water. Niet veel later zie je dat er uit een knoop een wortel verschijnt. Epipremnum is een ideale plant voor beginners.

6. Ficus

Ficus is een populaire kamerplant en komt in allerlei soorten en maten. Zo heb ik in de woonkamer een roze ficus elastica (rubberplant) en ficus lyrata staan (vioolbladplant). Ze zien er niet alleen fantastisch uit, ficus is ook simpel te stekken. Snijd hiervoor een stuk van de moederplant af en verwijder een paar van de onderste bladeren. Vervolgens plaats je de stengel in het water. Gebruik hiervoor wel een stevig, groter glas aangezien een ficus een zware, houtachtige stengel heeft. Na een aantal weken zie je de eerste wortels verschijnen.

7. Monstera

De gatenplant, of monstera, is superpopulair in Nederlandse huishoudens. Dat is niet voor niets, want de plant is eenvoudig te onderhouden en groeit snel. Mocht je monstera te groot worden, dan kun je ‘m uiteraard inkorten en stekken. Hiervoor snijd je een gezonde stengel af die is voorzien van een luchtwortel, een soort van bruin takje aan de stengel. Zet het stekje vervolgens in een glas water, waarbij de luchtwortels onder water staan.

8. Bananenplant

Met een bananenplant (musa) voeg je niet alleen wat tropische sfeer in huis, na verloop van tijd vermeerderen ze vanuit zichzelf. Deze schattige babyplantjes kun je vervolgens stekken. Hierbij is het belangrijk dat de uitlopers groot genoeg zijn en wortels hebben, want anders lukt het niet. Ik heb vaker geprobeerd mijn musa te stekken, maar de uitlopers waren te klein. Wacht dus totdat ze ongeveer ⅓ de grootte hebben van de moederplant. Je kunt met een schoon mes de uitlopers voorzichtig van de moederplant snijden en deze vervolgens in water plaatsen.

9. Aloë vera

Net als de bananenplant maakt een aloë vera babyplantjes aan. Deze uitlopers zitten onder de aarde vast aan de moederplant, dus je moet even graven wil je stekjes maken. Gebruik een schoon mes en snijd voorzichtig het kleine plantje van de moederplant af. (Check wel van tevoren of het plantje wortels heeft.) Vervolgens plaats je de aloë vera-plantjes in een potje met speciale potgrond voor vetplanten. Een zonnige plek is ideaal.

10. Cactus

Wist je dat je ook een cactus kunt stekken? Het proces werkt echter iets anders dan bij de meeste kamerplanten. Trek ook goede handschoenen aan, want cactussen kunnen gemeen prikken. Handschoenen aan? Dan kun je met een schoon mes een stuk van de plant snijden. Laat dit stuk vervolgens een aantal dagen drogen, zodat de snijrand kan genezen om rotting te voorkomen. Daarna plaats je het stuk cactus in speciale potgrond voor cactussen. Geef rondom de cactus water, maar pas wanneer de grond volledig droog is. Cactussen hebben namelijk weinig water nodig.

11. Begonia

Tot slot is de begonia ook makkelijk te stekken. Deze plantensoort komt in allerlei soorten, kleuren en maten waarvan de stippenplant (begonia maculata) het meest bekend is. Om een begonia te stekken, snijd je een stuk van een stengel af en plaatst deze in het water. Zorg ervoor dat er gezonde bladeren aan de stengel zitten, zodat de stek voldoende energie heeft om te groeien. De stek maakt vanzelf nieuwe bladeren en wortels aan. Ik vind het altijd leuk om het groeiproces te zien!

Meer planten die simpel te stekken zijn

In dit artikel heb je kennisgemaakt met elf planten die je makkelijk kunt stekken. Er zijn echter nog veel meer planten die de moeite waard zijn om te vermeerderen. En dit hoeven geen kamerplanten te zijn. Ook lavendel en geraniums zijn eenvoudig te stekken. 

Ongeacht je ervaring met stekken, er is altijd een geschikte plant voor jou om mee te beginnen. Of je nu net start of al een beetje ervaring hebt, het stekken van planten is een leuke manier om je groene vingers te ontwikkelen. Dus ga aan de slag, ontdek de wereld van stekken en geniet van het groeiproces. Veel succes!

Veelgestelde vragen over welke planten je makkelijk kunt stekken

Welke planten kun je gemakkelijk stekken?

Je kunt de volgende planten gemakkelijk stekken: tradescantia, graslelie, pannenkoekenplant, scindapsus, epipremnum, ficus, monstera, bananenplant, aloë vera, cactus en begonia. Deze planten zijn geschikt voor beginners en ontwikkelen snel nieuwe wortels.

Welke planten stekken op water?

Je kunt diverse planten stekken op water. De volgende zijn onder andere geschikt:  tradescantia, graslelie, pannenkoekenplant, scindapsus, epipremnum, ficus, monstera en begonia.

Kun je alle kamerplanten stekken?

In principe kun je alle kamerplanten stekken. De methode verschilt echter per plant. Bij sommige planten stek je door een stengel af te snijden, bij andere door de uitloper van de moederplant af te halen. Ook is het mogelijk dat je de moederplant moet scheuren of dat je de zaden moet opvangen en deze moet zaaien.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *